Opgaven
I et storylineinspireret forløb arbejder eleverne med vadehavsøen Langi og livet herpå. Det historiske perspektiv er i fokus og kilder inddrages og bearbejdes undervejs.
Vi har taget afsæt i tankerne fra storylinemetoden, som i ”Storylinebogen” af Cæcilie Fankenberg og Erik Håkonsson, Kroghs Forlag defineres som:
'Storylineforløb er tematiske, problemorienterede undervisningsforløb, hvor det karakteristiske er, at undervisningen ikke kredser om et central emne, men er fremadskridende som en fortælling – følger en storyline'.
Eleverne bliver ikke belært, men udfordret. De lærer i en oplevelsespræget tilgang ved at opdage, reflektere, samtale og handle. De kommer i fortællingsunivers til at arbejder med den virkelighed, de kender så de udvider deres forståelse af verden – understøttet af visualiseringen af deres forestillinger.
En vigtig pointe er, at børnene hele tiden bliver klar over at deres egen kreativitet og argumenterede tænkning er værdifuld.
I dette forløb kommer eleverne til at arbejde med nøglespørgsmål som
- Hvordan ser der ud på Langli?
- Hvordan var livet på Langli 1850-1920?
- Hvem boede på Langli omkring 1850-1920?
- Hvordan var det at leve på øen omkring 1850-1920?
- Hvilke hændelser ville være katastrofale for en Langli - familie?
- Hvad kan familien glæde sig over?
- Hvordan ser der ud på Langli i dag?
- Hvad sker der med Langli i fremtiden?
I arbejdsarkene findes kilder som sørger for at det historiske perspektiv er i fokus. I det praktiske produktorienterede arbejde bearbejdes den viden elever får via kilderne.
Der arbejdes med forskellige organisationsformer; individuelt, gruppe og klasse.
Sådan gør du
- Beslut, hvornår forløbet skal gennemføres og hvornår/om I vil besøge øen.
- Lav aftaler med naturvejleder.
- Print arbejdsarkene.
- Tag udgangspunkt i planlægningsarket ”Langli en ø i Vadehavet – et storyline forløb”, som er skitseret på planlægningsskemaet.
- Gennemfør forløbet, som det passer til din klasse.