Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Vadehavet kan spises - Hesterejer (MV-Liv-nu-148)

Opgaven

Selvfangede, kogte, friskpillede hesterejer på grovbrød med mayonaise og dild, eller helstegte sprøde hesterejer med grøntsagsstave og dip. Opgaven giver mulighed for enten at købe og tilberede hesterejer hjemme, eller for at tage på tur til Vadehavet og med en naturvejleder fange og tilberede hesterejer.

Omdrejningspunktet for opgaven er hesterejer. Tanken er, at eleverne skal opleve, at der er masser af ting lige ude i naturen, som kan spises. Hesterejerne giver mulighed for en snak om tidevand, om dyret selv, men også om fra jord-til-bord-tankegangen og om dyrevelfærd. 

Sådan gør du

  • Forbered eleverne, så de har viden om rejer og tidevand inden turen, f.eks. ved at se Naturnørds lille film om hesterejen
  • Tag på tur til Vadehavet.
  • Fang rejer. Det er lettest med rejehov, som mange naturvejledere har. 

Eller

  • Brug hesterejer købt ved fiskehandleren.
  • Følg opskriften på stegte hesterejer i børnehaven/på skolen.
  • Snak med eleverne om rejer og tidevand.

Hesterejerne er ikke så udbredt benyttet en råvare i Danmark. Lad eleverne gætte på hvorfor. Sæt dem ind i, hvilket dyr hesterejen er. Hvor mange ben har den, hvad spiser den, hvor lever den? Hvordan tror de, at den smager? Rejer fanges bedst på faldende vand, hvorfor mon det? Rejer smides ofte levende i det kogende vand. De dør meget hurtigt. Men er det synd for dem? Er det mere synd, end for grisen og hønsene og alle de andre dyr, vi spiser? 

Årstid

Forår, sommer, efterår.

Tidsforbrug

Tager I på tur og henter råvarerne og tilbereder dem derude selv: 1 dag. Køber I dem: 2 timer.

Forberedelse

  • Book en rejefangst-tur. Se besøgssteder.
  • Aftal evt. med naturvejlederen at I tager kniv, bræt, brød, dild og mayonaise med.
  • Eller køb hesterejer ved en fiskehandler. 
  • Køb de øvrige ingredienser – se Sådan tilbereder du hesterejer.
  • Forbered børnene/eleverne, så de har viden om rejer og tidevand inden turen eller snak med dem i børnehaven/på skolen, når I laver maden.

Print

  • Faktaark om hesterejen.
  • Evt. Faktaark om tidevand.
  • Sådan tilbereder du hesterejer. 

Kan suppleres med opgaver

For de yngste kan opgaven kombineres med Lær om hesterejen, hvor I finder fortællebogen Strandkrabben hr. Skjold og Hesterejen frøken Grå og malebogssider.

Aktivitet

  • Bevægelse
  • Inde
  • Ude

Børnehave

  • Krop, sanser og bevægelse
  • Natur, udeliv og science

Opgavetema

  • Menneskets liv ved Vadehavet nu og frem

Mål børnehaveklasse

  • Matematisk opmærksomhed
  • Naturfaglige fænomener

Naturfaglige fænomener - Dyr og planter
Eleven kan genkende dyr og planter i nærområdet
Eleven har viden om dyr og planter i grupper

Matematisk opmærksomhed – Antal
Eleven kan bestemme antal i hverdagssituationer
Eleven har viden om metoder til antalsbestemmelse

Mål 1.-10. klasse

Skole

  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling

Skolefag

  • Madkundskab
  • Understøttende undervisning

Madkundskab efter 4.-7.kl. - Bæredygtighed og miljø.
Eleven kan analysere fødevaregruppers vej fra jord til bord og til jord igen.
Eleven har viden om fødevaregruppers bæredygtighed.

Madkundskab efter 4.-7.kl. - Grundmetoder og madteknik.
Eleven kan lave mad ud fra enkle grundmetoder og teknikker.
Eleven har viden om grundmetoder og teknikker i madlavning.

Madkundskab efter 4.-7.kl. - Måltidskultur.
Eleven kan analysere måltider fra forskellige kulturer.
Eleven har viden om mad- og måltidskulturer.

Besøgssteder

  • NaturKulturVarde
  • Naturstyrelsen Blåvandshuk
  • Myrthuegård
  • Fiskeri- og Søfartsmuseet
  • Havneskolen
  • Kratskellet
  • Vadehavscentret
  • Digehytten
  • Naturvejledning Fanø Kommune
  • Tønnisgård
  • Naturstyrelsen Vadehavet
  • Naturvejledning Tønder Kommune