Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Vadehavet kan spises - Blåmuslinger (MV-Liv-nu-149)

Opgaven

Lav blåmuslingesuppe hjemme i børnehaven, på skolen eller på trangia ude ved Vadehavet. 

Vi anbefaler at I køber blåmuslingerne.

Omdrejningspunktet for opgaven er blåmuslingen. Opgaven kan sagtens kombineres med en tur til Vadehavet, hvor I fanger blåmuslinger og ser dem i deres rette element. Det giver anledning til at arbejde med blåmuslingen og dens levevilkår og tidevand.

Sådan gør du

  • Brug blåmuslinger købt ved fiskehandleren.
  • Følg opskriften på Sådan tilberedes blåmuslinger (se arbejdsark).
  • Snak med børnene/eleverne om blåmuslinger og tidevand.

Årstid

Hele året

- såfremt blåmuslingerne er købt ved en fiskehandler

Tidsforbrug

Ca. 1 time.

Forberedelse

  • Skaf evt. tangia, sprit og tændstikker eller et køkken.
  • Køb blåmuslinger ved en fiskehandler.
  • Køb de øvrige ingredienser: Løg, gulerødder, koldpresset rapsolie, æblemost, salt, peber, evt. fløde og groft brød.
  • Forbered eleverne, så de har viden om blåmuslinger og evt. tidevand, når I laver suppen.
  • Print Faktaark om blåmuslinger.
  • Print evt. Faktaark om tidevand.
  • Print Sådan tilberedes blåmuslinger.  

Kan suppleres med opgaver

For de yngste kan opgaven kombineres med "Lær om hjertemusling og blåmusling", hvor I finder fortællebogen hjertemuslingen Frøken Hjerte og blåmuslingen Hr. Blå samt malebogssider.

Aktivitet

  • Bevægelse
  • Inde
  • Ude

Børnehave

  • Krop, sanser og bevægelse
  • Natur, udeliv og science

Opgavetema

  • Menneskets liv ved Vadehavet nu og frem

Mål børnehaveklasse

  • Matematisk opmærksomhed
  • Naturfaglige fænomener

Naturfaglige fænomener - Dyr og planter
Eleven kan genkende dyr og planter i nærområdet
Eleven har viden om dyr og planter i grupper

Matematisk opmærksomhed – Antal
Eleven kan bestemme antal i hverdagssituationer
Eleven har viden om metoder til antalsbestemmelse

Mål 1.-10. klasse

Skole

  • Indskoling
  • Mellemtrin
  • Udskoling

Skolefag

  • Madkundskab
  • Understøttende undervisning

Madkundskab efter 4.-7.kl. - Bæredygtighed og miljø.
Eleven kan analysere fødevaregruppers vej fra jord til bord og til jord igen.
Eleven har viden om fødevaregruppers bæredygtighed. 

Madkundskab efter 4.-7.kl. - Grundmetoder og madteknik.
Eleven kan lave mad ud fra enkle grundmetoder og teknikker.
Eleven har viden om grundmetoder og teknikker i madlavning.

Madkundskab efter 4.-7.kl. - Måltidskultur.
Eleven kan analysere måltider fra forskellige kulturer.
Eleven har viden om mad- og måltidskulturer.

Besøgssteder

  • NaturKulturVarde
  • Naturstyrelsen Blåvandshuk
  • Myrthuegård
  • Fiskeri- og Søfartsmuseet
  • Havneskolen
  • Kratskellet
  • Vadehavscentret
  • Digehytten
  • Naturvejledning Fanø Kommune
  • Tønnisgård
  • Naturstyrelsen Vadehavet
  • Naturvejledning Tønder Kommune