Opgaven
Dette spil er udarbejdet med inspiration fra ”Bomiljø – et planlægnings- og beslutningsspil” af Søren Vinding.
Eleverne spiller i grupper et spil, hvor de skal arbejde med bosætning og beslutninger herom. De skal beslutte, hvor de vil bosætte sig, tage hensyn til transport, lys og mange andre forhold.
Det sted hvor man vælger at bygge sit hus, er et sted i landskabet, hvor man har troen på at man kan leve og få opfyldt sine basale behov. Det vil sige, at man kan skaffe sig føden (landbrug, jage, arbejde), rent vand, læ, varme og et sted hvor man kan stifte familie. Det som minimum over en generation - dvs. 30 år.
Hvis det skal være muligt for vores efterkommere at blive på stedet, er den måde vi vælger at leve på nødt til at foregå i samspil med stedets naturgrundlag.
I medierne, undervisningen i skolerne og hjemme i familierne tales der i dag om større forandringer i naturgrundlaget. Der har altid været forandringer i naturgrundlaget, fordi vi påvirker det. Det nye er måske at vores påvirkning, via den måde vi lever på, er større end nogensinde, og at de forandringer der sker, sker over en kortere årrække. Der tales meget om den globale opvarmning, indvandring af nye plante og dyrearter, affald der hober sig op, samhandel og samfærdsel, miljøfremme stoffer, måden vi dyrker vores jord.
- Hvilke krav vil vi i fremtiden blive stillet til vores energiforbrug?
- Hvilke krav vil vi i fremtiden stille den måde vi bygger og bor på?
- Hvordan kan vi være med til at sikre vores basale behov og livskvalitet fremover?
Det er problematikker som eleverne må tage stilling til.
Sådan gør du
- Print arbejdsarket med beskrivelsen af spillet. Læs beskrivelsen. Den er kun til lærerne.
- Fortæl eleverne at boligkvarteret skal placeres i Vadehavsområde og vis evt. dette på et kort.
Spillet udføres som gruppearbejde. Hver gruppe skal gennemarbejde alle processer i spillet og afsluttende præsentere deres arbejde på klassen. Det er vigtigt i præsentationen at der rettes fokus på miljøproblematikkerne i et fremtidsperspektiv. Når alle grupper har præsenteret deres boligforslag vælges det forslag som eleverne finder mest attraktiv. Læs mere i beskrivelsen.
Spillet er ikke udviklet specifikt til Vadehavsområdet. Det er lærerens opgave at give det denne drejning. Kommentar og forslag til supplerende ideer til afsnit i beskrivelsen:
- Hvordan kan spillet bruges?
I den forberedende refleksion bør der rettes fokus mod ændringer i naturgrundlaget (temperaturer, havstigninger) og løsningsmodeller for mindskelse af fx CO2 forbruget.
- Hvis husene placeres i nationalparkens område kan det have konsekvenser for byggestilen.
- Se kort over nationalparken under arbejdsark.
- Refleksionen skal kun stimulere eleverne til at medtænke ideer, dog stadig sådan at det bliver vurderinger og beslutninger taget på elevernes egne præmisser.
- Jordstykket skal være det kortudsnit fra det område, eleverne vælger at bygge på. Det må gerne være større en det foreslåede A4 ark.
- I de ældre klasser kan der på bagsiden påføres resultater af undersøgelser eller eksperimenter vedrørende undergrunden (fx jordbundstype og kornstørrelse). Disse elementer kan bruges ved fremlæggelsen.
- Følg herefter spillets regler som de forklares i materialet.
Supplerende opgave efter endt spil
- Stil boligområderne til side. Lad eleverne i nye grupper fremstille nye evalueringsskemaer, hvor nedbringelse af CO2, naturbeskyttelse, miljøfællesskaber (vaskehuse, tørrestativer andet), fremtidssikringer i forhold til klimaforandringer, byggematerialer og byggestil bliver medtænkt.
- Tag så bebyggelserne frem og lad eleverne foretage en ny evaluering af boligområder.
- Fremstil evt. nye husmodeller til brug i spillet, som andre klasser kan have glæde at se på og hente inspiration fra.